Sterven

Het betreden van onbekend gebied

Niemand kan jou vertellen hoe te sterven, want niemand weet het voor jou. Het enige wat we zeker weten is dat we uiteindelijk alles zullen loslaten, om die ene overgang te volbrengen. Soms gaat dat stap voor stap, zoals bij een ziekte. Soms juist heel plotseling, en blijven nabestaanden in de leegte achter. 


Afscheid nemen is een complex proces, met veel verschillende lagen. Als je nood hebt aan ondersteuning, bij je eigen afscheid of als nabestaande, dan wandel ik graag een stukje met je mee. 

Rouw

Van fysieke afwezigheid naar symbolische aanwezigheid

Uitvaart

Rouw is een zoektocht, dwars door verdriet en ongeloof, dwars door woede misschien. Een leegte dient zich aan: vul je die op of kun je erbij blijven? 


Verlies is niet enkel gelinkt aan de dood, en ook niet alleen aan mensen. Ziektes zoals dementie, verslavingen, scheidingen of het verlies van (huis)dieren: ook hier dient rouw zich aan, een zoektocht naar een nieuw evenwicht tussen verleden en toekomst, tussen wat was en kan zijn. 


Om in de rouw een medemens naast je te hebben, die met jou door de woelige wateren vaart, is van onschatbare waarde. Iemand die jou kan laten rouwen, kan omarmen wat zich aandient en weet te zijn wat je op dat moment nodig hebt. 


Als jij en je familie bij het verlies van een dierbare geestelijke zorg kunnen gebruiken, laat het me weten. Dan gaan we samen een tijdje op weg.

De uitvaart als portaal

Een uitvaart is een belangrijk punt in de tijd. Een deur, een portaal. Het is het moment waarop fysieke levens afscheid van elkaar nemen. Als het afduwen van de boot, de onzichtbare rivier op, naar onkenbare gebieden. Terwijl de nabestaanden aan de kant blijven staan.


Ik ondersteun jou en je familie bij het ontwerpen van een persoonlijke afscheidsceremonie. We brengen herinneringen samen en schrijven teksten. Als je wilt, kan ik de plechtigheid ook voorgaan, een ritueel leiden of zorgen voor muzikale ondersteuning.

Eenzame uitvaart

Iedereen verdient het om vergezeld te worden tot aan het einde. Vanuit die visie begeleid ik ook overleden mensen van wie de uitvaart eenzaam is. Zie je iemand alleen heengaan? Neem dan contact met me op. 

Complexe thema's

Euthanasie, abortus of het stopzetten van levensverlengende behandelingen zijn complexe, ethische thema’s, die om een innerlijke helderheid vragen. Hoe kom je tot een beslissing die juist is? Bestaat ‘juist’ eigenlijk wel? We kunnen samen naar deze onderwerpen kijken, zodat je rustig onderzoekt hoe je erover denkt, wat je erbij voelt. Net zolang tot je duidelijkheid hebt.  

Levenseinde verhaal

Ieder mens een verhaal

Als het einde nadert, schiet er van alles door je heen. Wat wil je nog zeggen, wat wil je nog doorgeven? Het zijn de verhalen die bij het einde horen. Als je wilt, schrijf ik die op en maken we er een boekje van, met persoonlijke foto’s. Om als waardevolle en tastbare herinnering na te laten voor je nabestaanden. 

unsplash