Woelige wateren en

de standvastige veerman

Anzan

Anzan betekent ‘peaceful mountain’.

De bergen overweldigen ons door hun reusachtige zijn. Het is hun grootsheid die ons raakt, waardoor we even kunnen rusten in vertrouwen. Waardoor we even de vrede kunnen voelen, die diep van binnen in ons allemaal aanwezig is. 


Laten we die berg in ons vizier houden, terwijl we de oversteek maken. 


Anzan is ook de naam die ik ontving van Roshi Joan Halifax bij de inwijding tot Bodhisattva in de Prajna Mountain Buddhist Order.

Achtergrond en opleidingen

Misschien is de moeilijkste opgave in het leven wel om tijdens intense gebeurtenissen bij de onzekerheid te blijven. Om het niet-weten te laten bestaan. Om de vraag een vraag te laten. Natuurlijk verlangen we naar een antwoord, zodat we weten wat te doen, hoe verder te gaan.


Het is dan fijn als je een standvastige veerman bij je hebt, die in woelige wateren de boot voor jou stilhoudt. Zodat je te midden van onzekere tijden toch een houvast hebt, van iemand die bij jou blijft. Terwijl je zelf de oversteek maakt. Waarheen? Dat kan ik je niet zeggen; dat is het mysterie van het leven. En ook van de dood. 

In het Upaya Zen Center volbracht ik de opleiding tot (boeddhistisch) geestelijke verzorger. Roshi Joan Halifax wijdde mij in 2024 als geestelijke verzorger - lekenpriester in de Prajna Mountain Buddhist Order. Ik ben erkend geestelijk verzorger in Nederland, gecertificeerd door RING-GV, en beschik over een specialisatie in palliatieve zorg  aan het Shiley Haynes Institute for palliative care.


In de afgelopen twintig jaar heb ik talloze ceremoniële activiteiten begeleid, voor individuen en groepen in binnen- en buitenland. Onderbouwd door trajecten in verschillende tradities, zoals boeddhisme en sjamanisme.   


Daarnaast heb ik jarenlange ervaring als vrijwillig geestelijke verzorger in België en in de VS, en dit in gevangenissen, woonzorgcentra, ziekenhuizen, hospices, daklozencentra. Ik werk als celebrant/voorganger, in rouw- en overledenenzorg, in stervensbegeleiding, en in allerhande (pediatrische) palliatieve settings.

unsplash